ANNETTE VALSTRØM

Hun er født i Gentofte i 1951 og har bopæl og værksted i Tullebølle på Langeland. Annette Valstrøm er uddannet på Billedskolen, Lolland, i keramikbyen Albisola i Italien samt på Holbæk Kunsthøjskole og Sønderjyllands Kunstakademi.

 

Annette kalder selv sine stentøjsfigurer for “Englevæsener”. En rammende betegnelse, for de adskiller sig væsentligt fra de mere eller mindre sentimentale englebasser, man så ofte ser.

Hendes figurer rammer dybere. Så dybt, faktisk, at de bringer mindelser om fjerne civilisationers kunstneriske frembringelser: Om det gamle Ægypten, om de ældgamle mesopotamiske statsdannelser, om bronzealderens Ugarit i det nuværende Syrien og om Ife-kulturen i Nigeria. Som de stirrer på os med deres uudgrundelige blik, ligner de mystiske moder og frugtbarhedsgudinder. Medvirkende hertil er også, at de i modsætning til de traditionelle vestlige gengivelser af engle, der ligner mennesker – bare med vinger – vises med en sokkel, der er vokset helt sammen med deres krop. Soklen er spækket med runde eller firkantede fordybninger eller med forskellige former for symboler. Hvis de da ikke som en af “modergudinderne” holder et fad med indhold af menneske hoveder. Det er dog ikke, som man umiddelbart skulle tro, rædsel, der rammer en ved synet af figuren. Snarere en slags fredfyldt accept af dødens konstante tilstedeværelse. Som er kvinden en gudinde, der forbinder de levendes verden med de dødes.

Med deres fine krakeleringer, smukke blåhvide farver og elegante strømlinede kroppe har Annette Valstrøm skabt nogle stenstøjsskulpturer, der i allerhøjeste grad er personlige. Ja, hun har faktisk skabt sit helt eget kunstneriske univers med rødder tilbage til oldtidens kunst og den symbolistiske kunst i de sidste tiår af 1800-tallet.

af Tom Jørgensen, redaktør af kunstavisen.