Jacob Surland & Karen Vesterager

Kunstnerparret Surland & Vesterager er kendt for deres mennesketomme bybilleder, som de kalder bygningsportrætter og byskabsbilleder.
Deres værker ligger et sted mellem foto og maleri. Det er fotografier, men parret bruger teknikker, de har hentet fra maleriets verden, til at skabe deres færdige værker. Det er de klassiske discipliner, som komposition, lys og farvelægning, der fylder i deres arbejde, hvor detaljerne kommer fra fotografiet, mens stemningen og det endelige udtryk, kommer fra en form for digitalt maleri oven på fotografiet.
Surland & Vesterager arbejder i Ingenmandsland, idet de leger med spændet mellem virkelighed og fantasi: Hvor langt kan de gå hvor folk visuelt accepter deres ”illusioner”? Hvor meget kan fotoet bearbejdes før det ikke er et fotografi mere?
Surland & Vesterager er Feinschmeckere indenfor deres område, de bruger det nyeste tekniske udstyr og laver højst 30 eksemplarer af hvert foto, hvorved hvert enkelt print har status som en kunstgenstand ifølge dansk lov. Derfor skal det være så lækkert som muligt, og også indramningen gøres der meget ud af. Parret bruger rigtig meget tid på hvert billede og derfor skal det være et eksklusivt produkt hele vejen igennem.
“Når jeg ser Surland & Vesteragers værker er det som om jeg inviteres indenfor i en kulisse eller på en scene, som der er noget uvirkeligt over. Jeg synes jeg kender stedet, og så alligevel ikke…
Jeg får lyst til at røre ved billedet, de er sanselige og inviterer til at man med sine egne sanser undersøger om de nu er virkelige. Kontrasterne mellem varme og kulde, lys og mørke skaber den gedulgte stemning og ambivalens, som er så fremtrædende i parrets værker.
Det er pirrende og spændende bylandskaber hvor jeg fornemmer en foruroligende mystik. Det er Nyhavn, men det er også noget andet. Jeg er ved søerne, men jeg er også midt i en underlig drøm, hvor alt kan ske.
I vores digitale tidsalder vil vi givetvis få meget mere filmisk fotografi at se; Surland & Vesterager er vores fornemme danske foregangspersoner indenfor feltet.”
Connie Boe Boss, kunstrådgiver, skribent og blogger