VELKOMMEN TIL SÆRUDSTILLINGEN

Denne udstilling viser en samling af nye illustrationer og skulpturer af Bjørn Okholm Skaarup, internationalt anerkendt grafiker og skulptør, bosat i New York men født og opvokset på Langeland, 

Den 20. April fylder Bjørns far, tidligere museumsinspektør på Langelands Museum Jørgen Skaarup, 80 år, og i dagens anledning udgiver Bjørn i samarbejde med faren bogen ”Balladen om Brumlefiserik”.

 

Teksten er Jørgens genfortælling af de (næsten) sandfærdige godnathistorier, han fortalte Bjørn og hans lillesøster Grith om trolden Brumlefis og hans slægtninge, som bor i Skøvlebjerg ved Tryggelev. Historierne er krydret med Jørgens livlige fantasi og Bjørns herlige illustrationer.

 

Udstillingen i Nowhuset viser 17 originaltegninger til bogen og fire mindre skulpturer, som Bjørn har skabt af de fire hovedtrolde i fortællingen.

Udstillingen vises frem til lørdag 4. maj og holder åbent torsdag, fredag og lørdag kl. 10-17

Bjørn Okholm Skaarup

“Mine værker leger med grænserne mellem natur og kultur,” siger billedhugger Bjørn Okholm Skaarup. “Dyrene er gennemgribende ‘kulturaliserede’ – de repræsenterer menneskelige allegorier eller bruger menneskeskabte redskaber.”

 

 

Fra 1994-2004 var Okholm Skaarup ansat på Nationalmuseet i København, før han flyttede til Firenze og fik en ph.d. fra European University Institute i 2009. I Firenze studerede han renæssanceskulptørerne Donatello, Michelangelo og Giambolognas arbejde og lærte om den uddøende kunst at støbe bronze i stor skala.

Bjørns værker

Okholm Skaarup har skabt et moderne bestiarium, eller en klassisk bog om dyr, i bronze. Hver skulptur præsenterer en finurlig historie eller allegori, der skal tydes, med kilder, der spænder fra gamle fabler og kunsthistorie til musik og moderne animation. Den majestætiske løve, dyrenes traditionelle konge, bærer krone og rustning som en stor monark i stil med Medici-hofskulptøren Giambologna, men han sidder overskrævs på en gyngehest, en reference til hans flygtige og joviale magt. Frøer genopfører homeriske slag i Batrachomyomachia, mens mus kigger gennem briller og lytter til telefoner som The Five Senses. En gepard kører på løbehjul for at bevæge sig hurtigere, en giraf står på stylter for at nå højere op, og en kænguru hopper på en “kængurustylte”.

Hippo Ballerina

På Langeland er Bjørn Okholm Skaarup i øvrigt aktuel med Hippo Ballerina, en megastor bronze-flodhest, som står på Torvet i Rudkøbing.

Du kan støtte indsamlingen til at skulptureren kan blive stående, enten ved at købe en “Hippo Ballerina” plakat eller ved at støtte indsamlingen. Hør mere i butikken.